23 January 2013

Tidak Akan Hancur 10 Golongan Mayat IniTidak Akan Hancur 10 Golongan Mayat Ini
Disebutkan didalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur masing-masing selama 44 tahun ‘UMUR AKHIRAT’ dalam keadaan TIDAK MAKAN dan TIDAK MINUM, TIDAK DUDUK dan TIDAK BERCAKAP.

Bertanya sahabat kepada Rasulullah SAW : “Bagaimana kita dapat mengenali ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?” Maka jawabnya Rasulullah saw, “Umat dikenal kerana WAJAH mereka putih disebabkan oleh WUDHU’. “Bila qiamat datang maka malaikat datang ke kubur orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada tempat sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan.

Maka memanggillah dari zat yang memanggil. Bukanlah debu itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN mereka. Oleh itu tinggallah debu itu sehingga mereka melalui titian Siratul Mustaqim dan memasuki alam syurga, sehingga setiap orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hamba Ku.

Disebutkan oleh hadith Rasulullah SAW bahawa Sepuluh Golongan yang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuh asal diwaktu mati:

TIDAK AKAN HANCUR 10 GOLONGAN MAYAT INI

- Segala Nabi
- Orang Yang Berperang Kerana Allah (Jihad)
- Orang Alim (Ahli ulama’ Yang Diredhai oleh Allah)
- Orang Yang Mati Shahid (mati ketika berperang menegakkan Islam)
- Orang yang Menanggung Al-Quran
   (Orang yang Menghafal ayat-ayat Al-Quran)
- Raja Yang Adil
- Tukang Azan (Bilal yang azan selama 12 tahun harus masuk Syurga)
- Orang yang mati Ketika Nifas (orang yang mati bersalin)-> Kelebihan para Ibu
- Orang yang dibunuh dengan zalim
- Orang yang mati Hari Jumaat @ malamnya (jumaat)

Tiap-tiap Yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. ketika itu sesiapa Yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka Sesungguhnya ia telah berjaya. dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi Segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang Yang terpedaya.” (Surah Ali Imran 3:185) -n.i

0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More